3 vinkkiä hyvän sohvan ostamiseen

Sohvanostamisen tullessa ajankohtaiseksi, menee sormi suuhun meistä monilla. Olisiko järkevää ostaa perheen uusi sohva käytettynä vai uutena? Missä budjetin yläraja viilettää? Ostaisinko tällä kertaa sen loppuelämän sohvan? Mistä ostajana voin varmistua siitä, että ostan laatua?

Avaan sinulle omat vinkkini sinulle sopivan sohvan löytämiseen. Vaikka sanonta kuuluu ”köyhällä ei ole vara halpaan” tässä asiassa raha ei ratkaise sitä, voitko saada kotiisi laatua vai et. Tärkeintä on löytää sinun tarpeeseesi paras mahdollinen sohva. Suurella budjetilla voit panostaa kotimaiseen tuotantoon, jonka tuotanto on laadukkainta, työpaikat arvokkaita ja sertifioidut materiaalit eivät tuo kotiisi muita kuin EU:n hyväksymiä palosuoja-aineita.

1. Budjettisi kertoo mistä kannattaa etsiä. Meidän uuden sohvan budjetti sovittiin 250 euroon. Verhoilijana ja puutöitä tekevänä tiesin että värillä ei olisi meille väliä, tällä hetkellä tärkeintä oli hinta. Löysimme kuukausien etsinnän tuloksena 6 istuttavan Bellus -sohvamme Tori.fistä kotiinkuljetuksella. Käytetyn sohvan kanssa kannattaa olla tarkka sen saapuessa kotiin. Pakasta tai pese kaikki irtoavat kangasosat ja tarkasta pohjasta ettei sohvasta kantaudu kotiin esimerkiksi luteita. Käytetyn ostamista ei silti kannata alkaa pelätä. Kannattaa vain tiedostaen tarkastaa ja pitää väli sohvan saapumisen ja sisälle kantamisen välissä.

Jos budjettisi on esimerkiksi 500 euroa-1000 euroa, on helppo astella liikkeeseen, kuunnella myyntipuheet ja ostaa itselleen sopimaton sohva. Muista sohvakaupoilla tämä ohje: Ota irti, istu, möyhi, avaa vetoketjuja ja kyseenalaista. Huonekalujen myyjät tietävät yllättävän vähän kangaskuiduista, runkojen rakenteista, liitoksista tai edes siitä, voiko vetoketjullisen tyynynpäälisen pestä. Aina se ei ole niin. Vuosittain kasvava määrä verhoomoni asiakkaista nimittäin saapuu ihmetellen luokseni. Heitä yhdistää samat faktat: he ovat juuri ostaneet tuhansien eurojen arvoisen uuden sohvan kestämään perhe-elämää. Kuitenkin siivouspäivänä he huomasivat ettei sohvan tyynyistä saakaan päälisiä irti. He luulivat ostaneensa sohvat, joiden verhoilut saisi vetoketjulla auki ja tarvittaessa pesukoneeseen, mutta myyjä ei ollut tiennyt mitä myi.

Suurella budjetilla ei ole pakko aina ostaa uutta, usein verhoilijan palveluita käyttämällä saat uuden sohvan kestävämmällä kankaalla kuin liikkeestä.

2. Kangasvalinta on tärkeä osa käyttömukavuutta. Jos valitset vitivalkoisen kankaan lapsiperheen sohvan verhoilukankaaksi, otat hoidettavaksesi yhden vaativan lisän perheeseesi. Oikeilla pesu- ja hoitoaineilla sekä torkkupeittojen avulla valkoinen väri pysyy kuitenkin kirkkaana helposti viisikin vuotta.

Kangaskuiduista puuvilla imee helposti itseensä likaa, mutta kestää mekaanista kulutusta hyvin. Pellava taas tuo vahvuutta ja pehmeyttä moneen teollisestituotettuun kuituun. Villa on itsessään jo paloturvallinen, ja Suomessa valmistettu villakangas vuosikymmeniä kauniina kestävä valinta. Polyesterikangas ilman toisen kuidun lisäämistä vaatii usein sähköisyyden poistamiseen erillistä käsittelyä aika ajoin.

Puuselluloosasta valmistettavaa kuproa lisätään usein kankaaseen tuomaan kiiltoa märkäkestoa. Sen hoito-ohjeet ovat samat kuin viskoosilla.

Martindale asteikko on toimiva tapa selvittää kankaan mekaaninen kesto. Tämä asteikko kuvaa sitä, kuinka monta metallitikun raapaisua tehtaassa kyseinen kangas on kestänyt ennen puhkikulumista. Martindale ei

kuitenkaan kerro, kuinka monta raapaisua kangas kesti ennenkuin sen pinta kului rumaksi. Polyesteri usein sähköisyyden lisäksi saa pintaansa

nyppyjä, vaikka muuten olisi pitkä-ikäinen.

Itse suosin sekoitekankaita, joissa yhdistyy monen kankaan parhaat ominaisuudet ja niiden heikkoudet eivät korostu.

3. Rungon valmistuksessa käytetyt materiaalit vaikuttavat sohvan pitkäikäisyyteen. Verhoomoni on tullut korjattaviksi kaiken ikäisiä ja kaikista materiaaleista valmistettuja sohvia, ja kaikille on keksitty korjaustapa. Halvoista materiaaleista valmistetun sohvan hinta kasvaa korjaustöiden kasvaessa, mutta laadukkaasti valmistetun sohvan korjaus on usein suoraviivaisimpaa eli myös halvempaa. Puurunko on paras vaihtoehto.

 

 

 

 

 

Toivottavasti löysit auttavia vinkkejä sohvan hankintaan tai uudelleen verhoilun suunnitteluun!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *