Upea tammikalusto 20 -luvulta

Saimme kunnostettavaksi 4 ruokapöydäntuolia. Valmistajan paperinen merkintä löytyi hyväkuntoisena ja luettavana usean tuolin takasarjasta. Seuraavaksi pieni historikatsaus valmistajasta.

Puusepän poika Mikko Nupponen perusti Vihtiin 1904 oman puusepänverstaan jonka nimeksi tuli Vihdin Puuseppäin Huonekaluliike. Liike siirtyi 1906 Lahteen ja vuonna 1908 Nupposella oli Lahdessa myymälä, huonekalujen korjauspaja ja kehystämö sekä puusepäntehdas. Vuonna 1911 puusepäntehdas ja sen yhteydessä olleet varastot tuhoutuivat tulipalossa. Mikko Nupponen perusti 1912 uuden Oy Vihdin Puusepät nimisen puusepäntehtaan. Vihdin Puusepillä oli omat huonekaluliikkeet Lahdessa, Helsingissä ja Viipurissa.

Oy Vihdin Puusepät hankki 1911 oman sahalaitoksen Kausalasta ja vuonna 1916 se osti vääksyläisen Oy Laiva- ja puutavaraliike-yrityksen joka omisti myös sahan. Oy Vihdin Puusepät oli 1914 tuotannon arvolla mitaten Suomen neljänneksi suurin puusepänliike.

Vuodesta 1942 yritys toimi uudella nimellä Mikko & Pojat Oy ja se oli nyt Nupposten perheyhtiö Mikko Nupposen toimiessa johtokunnan puheenjohtajana kuolemaansa saakka. Tässä muodossa yritys jatkoi toimintaansa 1960-luvulle saakka. Vuonna 1977 yritys siirtyi Uveka Oy:n haltuun.

Kunnostukseen tulleet ruokapöydän tuolit oli valmistettu kauttaaltaan kauniista ja vahvasta tammesta. Vihreä samettinen kangas vaikuttaa alkuperäiseltä, sillä purkaessa muista kuiduista ei löydy havaintoja. Myöskään ylimääräisiä naulan reikiä ei näy. Istuimen perustuskakku on vahva, vain osa ompeleista vaatii uusimista. Perustuksen alla oleva juuttivyö uusitaan.

Uudeksi verhoilukankaaksi valikoitui suomalaisen Annalan villainen Kehrä -kangas violetissa sävyssä. Villa on luonnostaan paloturvallinen, kulutusta todella hyvin kestävä ja lämmin ihoa vasten. Kehrä kankaana sopii myös aikakauteen.

Hoidimme puuosat hellästi hiomalla tikkuista puuta ja käsittelemällä mehiläisvahalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *