Eames Lounge Chair -vinkit aidon tunnistamiseen

Verhoomolle saapui eräänä päivänä asiakas mukanaan hänelle rakas nojatuoli, jonka aitouden hän halusi minun tarkistavan. Hän oli ostanut sen nettikirppiksen kautta ja edellinen omistaja oli varma nojatuolin aitoudesta. Aito tai ei, asiakas halusi nojatuolin kunnostettavan. Nahkanappeja oli irronnut ja puuosissa oli kolhuja jotka tulisi korjata. Tuoli paljastui kopioksi, mutta työstimme siitä kauniin ja mahdollimman toimivan huonekalun.

Verhoilu ennen korjauksia

Teimme pikkukorjaukset ja kiinnitimme selkä- ja niskaverhoilut kuten aikaisemmin oli tehty mutta asiakas palasi nojatuolin kanssa ja toivoi suuremman muutoksen. Verhoilut eivät pysyneet paikoillaan ja puuosien paikalliset pintakäsittelyn korjaukset toivottiin piiloutuvan paremmin. Tilasin Vitran tehtaalta myös aidot uudet tuolitassut nojatuoliin. Niitä varten minun tuli porata vanhat kierteet pois, koska aidoissa muovisissa pehmusteissa ei ollut niille tarvetta.

Kopio tuoleissa voi vaihdella nojatuolin jalkojen määrä 4-5kpl välillä. Aidossa nojatuolissa jalkoja on 5kpl ja rahissa 4kpl.Kopioissa pehmustetassut ovat usein 8mm kierteellä kiinnitettävät metallijalat, mutta aidot on valmistettu muovista ja vain työnnetään paikalleen.

Kun jatkoin työtäni, huomasin että selän ja niskan verhoilut oli paras kiinnittää niittipyssyllä nahkaterettä apuna käyttäen. Isoin muutos tuli puuosille. Poistaessani lakkapintaa, huomasin että vaikka muotoonpuristetun vanerin päälimmäisin pinta oli todella paksun näköinen, oli palisanteria muistuttava puuviilu liian ohut hiomiseen tai siklaamiseen. Asiakas hyväksyi puupintojen maalaamisen mustiksi. Aidoissa nojatuoleissa vanerissa on 8 viilua.

Mikä Eames Lounge Chairissa sitten kiehtoo? Kun vuonna 1956 Charles ja Ray Eames julkaisivat Eames Lounge chairin, sen oli tarkoitus olla moderni versio perinteisistä englantilaisista nojatuoleista. Sen istuinmukavuus on erittäin tarkasti suunniteltu ja nojatuolin valmistuksessa keskityttiin korkealaatuisiin materiaaleihin ja käsityöhön. Sen muotokieli oli edeltäjiään elegantimpi ja runko kevyempi.

Ray ja Charles Eames vuodelta 1959

Nykyisin Euroopan markkinoille nojatuolit valmistaa sveitsiläinen Vitra.  Eames Lounge Chair rakentuu pyörivästä metallijalasta, nahkaverhoilluista istuintyynyistä ja viilupintaisesta, muotoon puristetusta vanerirungosta. Istuinverhoilu on kiinnitetty alakautta ruuveilla, jotka piiloutuvat metallijalan alle. Selkä- ja niskatyynyt taas napsautetaan neppareilla runkoon. Siinä siis jo selvä vihje sinulle. Kopiotuoleissa selkä -ja niskatyynyt on verhoitu kiinni omaan vaneripalaansa, joka valmistajasta riippuen on kiinnitetty liimalla tai piilonauloilla.  Istuimeen vaihdoin jämäkämmän vaahtomuovin entisen turhan pehmeän tilalle. Tuo hirmuisen pehmeä vaahtomuovi aiheutti itselleni jo hetken istuttuani alaselkään liitoskipuja.

Tuoli on verhoiltu Leather Premium F -semianiliininahalla, joka on parkittu kasvipohjaisella parkitusaineella. Oliivipuiden lehdistä uutettu parkitusaine valmistetaan oliivien sadonkorjuun sivutuotteena kerätyistä lehdistä. Myös kopiotuoleissa käytetään nahkaa, nahka luultavasti on Kiinassa parkittua.

Jos sinulla ei ole tietoa nojatuolisi valmistajasta, helpoin tapa varmistua aitoudesta on irroittaa nojatuolin metallijalan kiinnitykset. Kun nostat istuimen pois tieltä, voit tarkistaa metallijalan sisäosaan kirjoitetun tekstin. Tästä tuolista löysin kiinalaisen yrityksen tiedot.

Vaikka kopioiden ja aidon Lounge Chairin välillä on toisinaan paljon yhtenäisyyksiä, varmaa on se että istuinmukavuuksiltaan ja yksityiskohdiltaan aito Eames on oikea valinta. Ostamalla aidon tuotteen sen lisenssiä ylläpitävältä valmistajalta, varmistat sen että rahasi edistävät ammattitaidon ylläpitämistä. Vitraa sitoo EU:n säädökset, eikä silloin kotiisi kantaudu kiinalaisen valmistajan kautta ajattelemattomasti valmistettua tuotetta, joka valmistaa samannäköistä tuotetta, mutta ei lähimaillekaan samankaltaista.

Istuimen verhoilu kiinnitetty vaneriin

Valmis nojatuoli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *